Nieuws

01.09.2023 Onderzoek met killivis biedt perspectieven voor verjongen en herstellen van hersenen

Is het mogelijk om hersenen te verjongen en beschermen tegen toekomstige aandoeningen of letsels? Bij de Afrikaanse killivis in ieder geval wel. Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt namelijk dat een behandeling met twee bestaande medicijnen de hersenschade bij een killivis kan herstellen. En dat biedt ook perspectieven voor de mens.

Het onderzoek, dat werd gepubliceerd in het online wetenschappelijk tijdschrift npj Regenerative Medicine, biedt kansen voor nieuwe behandelingen tegen neurodegeneratieve aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson.

Killivissen

De killivis, het modelorganisme van de KU Leuven, is een turquoise, kleurrijke vis die oorspronkelijk in Afrikaanse waterplassen leeft. Deze poelen zijn tijdelijk gevuld zijn met regenwater. In slechts vier maanden tijd moet de killivis groeien en zichzelf voortplanten. Hierdoor zijn de ontwikkelingsprocessen versneld.

Combinatie van bestaande medicijnen

Er bestaan al medicijnen die in staat zijn om verouderde hersencellen te verwijderen. Voor het eerst werden deze geneesmiddelen ingezet op de hersenen van de killivis. De vissen die gebruikt werden voor het onderzoek kregen één week lang een combinatie van twee bestaande medicijnen: Dasatinib en Quercetin. “Zelfs met die korte behandeling konden we 30 procent van de verouderde cellen wegnemen, waardoor minder schadelijke stoffen in de hersenen werden verspreid”, aldus Jolien van Houcke, één van de betrokken onderzoekers. “We verjongden de hersenen niet alleen, de herstelcapaciteit van de hersenen was ook verbeterd.”

Meer onderzoek nodig

Het onderzoek bevestigt dat de geneesmiddelencombinatie mogelijk een oplossing kan bieden voor ziekten die gerelateerd zijn aan verouderde hersenen, zoals dementie of Parkinson. Toch is er uitgebreider, klinisch onderzoek nodig om de effecten bij de mensen aan te kunnen tonen.

Auteur: redactie

Artikelen
ARTIKELEN ARCHIEF